30.8 C
София
събота, юли 6, 2024
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Лунен календар на стайни растения за март 2023 г

  Началото на пролетта влияе върху развитието на стайните растения. Те се нуждаят от повече светлина, топлина и грижи. За да отглеждате мечтана градина, която ще привлече щастието в къщата, ще помогнат препоръките, отразени в лунния календар на стайните растения за март 2023 г.
  Всяко растение усеща приближаването на предстоящата топлина, което означава, че започва да стреля по-активно и да се подготвя за цъфтеж. Експертите на сайта show.24-chasa.eu препоръчват на производителите на цветя предварително да подготвят необходимите инструменти за грижа за цветята си, както и да не забравят засаждането на разсад от култивирани растения. Скоро ще дойде време за работа в градини и овощни градини, за да получите вкусна реколта, както и да се насладите на цъфтежа на храсти, дървета и засадени цветя.

  Дни за грижа за растенията

  2-ри март: растежът на нощното светило в съзвездието Рак не е съвсем подходящ за трансплантация на цветя. Промяната в „мястото на пребиваване“ може да има пагубен ефект върху тяхното развитие, както и да причини неправилно развитие както на корените, така и на издънките. В този ден трябва да се погрижите за умерено поливане и достатъчно осветление на вашите растения.
  6, 7 март: Изгревът на Луната в съзвездието Дева завършва с Пълнолунието на 7-ми. Това време е неблагоприятно за активни манипулации с всякакви растения. Съществува риск от увреждане на кореновата система и стъблата, както и вкисляване на почвата поради обилно поливане. Това време е по-подходящо за пасивна работа: подготовка на нова почва, закупуване на саксии и красиви саксии.

  9, 10 март: Луната намалява в съзвездието Везни. Стайните растения не се нуждаят от много грижи в наши дни. Умереното поливане, лекото разхлабване на почвата, липсата на течения и силните опори за катерещите растения ще им помогнат да растат и да се развиват правилно. Също така ще бъде подходящо да осветявате разсада поради ранния залез.
  11, 12 март: нощната звезда старее, премествайки се в съзвездието Скорпион. Тези дни растенията не се трансплантират, но можете да направите накисване на семена от едногодишни или многогодишни цветя. Те ще отнеме повече време, за да поникнат, но ще се приемат заедно, ще растат силни и ще бъдат по-малко податливи на болести.

  13 март: Луната в Стрелец продължава да намалява. Този ден е подходящ за планово подрязване на излишния прираст, лечение срещу паразити и инфекции. Пресаждането на растения ще забави растежа на разсада, което ще го направи уязвим и крехък.
  16, 17 март: Луната намалява в съзвездието Козирог. Тези дни са подходящи за всякаква работа в градината, с изключение на пресаждане и бране на растения. Можете да се занимавате както с формирането на нови корони, така и с присаждането на резници, както и с развъдната работа със сукуленти и теменужки.

  20, 21 март: Луната намалява в съзвездието Риби, а на 21 март ще има Новолуние. И двата дни не са най-доброто време да безпокоите вашите растения. Тези дни са подходящи за творчество, намиране на хармония и съзерцание на красиви зелени пространства в къщата.

  22, 23 март: Луната започва своя растеж в съзвездието Овен. Енергията на това безплодно съзвездие е по-подходяща за борба с инфекции и паразити. Можете да направите превантивно лечение, както и да третирате почвата от малки мушици, мъх и други проблеми. Лечението на паякообразни акари също ще бъде успешно.
  24, 25 март: Нарастващата луна се премества в съзвездието Телец. Това е подходящо време за размножаване на растенията. Фикусите могат да се режат, ако не хвърлят листа и коренови резници. Същото може да се направи и с други растения, които могат да се размножават с помощта на отрязани клони.

  26, 28 март: Изгревът на Луната в Близнаци е чудесно време за образуване на катерливи издънки на растения. Тези дни могат да бъдат посветени на хойя и подобни цветя: отрежете излишните издънки, отстранете сухата зеленина и направете нови опори, за да придадете естетика на растенията.

  29, 30 март: Продължава растежът на Луната в съзвездието Рак. Това време е добро за поливане и закаляване на растенията. Ако времето е добро, цветята се изнасят на балконите и се засенчват от изгарящото слънце. Втвърдяването също ще бъде от полза за семената, както и за разсада. Поливането може да стане чрез разтопяване на снега, ако все още не се е стопил.

  31 март: Нарастващата луна ще прекара последния ден на март в Лъв. Енергията на огненото съзвездие не е подходяща за активна работа с кореновата система, но върви добре с почистване, защита и неутрализиране. Това означава, че можете да третирате както стайни, така и външни растения, да се отървете от плевелите и да подготвите почвата за бъдещи насаждения.

  Благоприятно време за пресаждане на растения

  13 март: Растежът на Луната в Рак тези дни е чудесна възможност за засаждане на обрасли цветя, както и за грижи за разсад. Ранното бране ще помогне на кореновата система да се развие активно, а допълнителното осветление и горната превръзка ще образуват силни храсти.

  4, 5 март: под влиянието на нарастващата Луна в Лъв тези дни се трансплантират непретенциозни растения. По-добре е да трансплантирате сутрин, така че цветята да се вкореняват по-добре и да изпитват по-малко стрес. Това време е подходящо и за накисване на семена от едногодишни цветя.

  8 март: енергията на намаляващата луна в съзвездието Дева също е подходящ момент за работа с кореновата система. Можете да трансплантирате разсад, и обрасли растения, и нови придобивания. Освен това си струва да добавите течна горна превръзка, така че конската система да се развива по-бързо и да подхранва цветята на ново място.

  14 и 15 март: Намаляващата луна в съзвездието Стрелец е времето за внимателна трансплантация чрез трансбордиране. По това време се трансплантират растения, които са станали тесни в старите саксии, но няма да е най-доброто време за бране на разсад.

  18, 19 март: Луната старее в съзвездието Водолей. Тези дни внимателното пресаждане на стайни цветя не боли. Цветарите трябва да пренаредят растенията така, че слънчевите лъчи да не изгарят крехките издънки – дифузната светлина и използването на специални лампи вечер ще осигурят оптимално развитие.

  27 март: растежът на луната в съзвездието Близнаци е подходящ за трансплантация на растения, както и за засаждане на вкоренени издънки. Можете също така да засадите семена от растения, включително зеленчукови култури.

  Всяко растение е чувствително към околната среда и е в състояние да благодари на собственика си за грижите. Експерти в областта на биоенергетиката отбелязват, че общуването със стайни цветя е като медитация, успокоява и облекчава стреса. Правилният избор на цветове ще осигури не само страхотно настроение, но и положителен микроклимат в къщата.

  Превод: show.24-chasa.eu
  Източник: Дейлихоро

  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ