32.8 C
София
петък, юли 12, 2024
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Зомби апокалипсис? Само те ще оцелеят СНИМКИ

  Представете си, че Земята претърпява голямо катастрофално събитие, например зомби апокалипсис, а човешкият живот е заличен от лицето на планетата и са останали само няколко вида живи същества.
  В задачата се пита – кои биха били тези видове? Chronicle дава списък на петте най-големи претендента.

  Тардиград
  На първо място в нашия списък е микробът тардиград.
  Наричан още Бавноходка, Тардиградът е древен микро-организъм, появил се на Земята много преди нас, и който вероятно ще оцелее много след нас.

  За неговите способности всъщност има повече научна информация, отколкото изглежда на пръв поглед.

  Известно е, че тардиградите оцеляват в почти всяка екстремна среда, която Земята може да им предложи, и според National Geographic те са „най-неунищожимото животно на света“. Тази гадинка може да си пробива път през пясъчни дюни, да оцелява при замръзване и дори да живее на голяма надморска височина.
  Учените са установили, че протеин, наречен Dsup, може да защити генетичния материал във всяка от клетките на тардиградата, създавайки малък щит срещу опасни частици. Така те могат да оцелеят при високи нива на радиация, каквито биха убили повечето други същества – има дори предположения, че те могат да се намират на Луната.

  Хлебарка
  Преминавайки към второто ни животно, би било срамно да не споменем скромната хлебарка. След като те са оцелели след удара на астероида, унищожил динозаврите, имат доста добри шансове да оцелеят и при следващата глобална катастрофа.

  Част от причината за техния успех е както размерът им, така и хранителните им навици. Те могат да се вмъкват в малки пукнатини, където малко други твари могат, за да се защитят, включително в почвата. Освен това, вместо да разчитат на един вид източник на храна, те консумират почти всичко, дори и да не е непременно за ядене.

  Хлебарките също така са невероятно устойчиви на токсини като инсектициди, което ги прави едни от най-трудните за отърваване същества на Земята.

  Лешояди

  В зависимост от условията на бедствието някои животни всъщност биха могли да извлекат дори полза от такава една глобалната криза.

  Лешоядите например могат да оцелеят при зомби апокалипсис, а при наличието на много мъртва плът дори да се развиват. Те дори имат специално пригодени стомаси с киселина, способна да смила някои доста неприятни бактерии, така че потенциално биха могли да се справят и с вътрешностите на зомбитата.

  Гренландска акула

  Досега не сме обръщали внимание на морето. Там оцеляват всякакви откровено необичайно изглеждащи същества, които са специално адаптирани за живот в тъмнината и екстремното налягане в дълбоките океански води. Макар че един потенциален апокалипсис може да предизвика всякакви проблеми за океана, като например окиселяване или екстремно покачване на морското равнище, някои същества могат съвсем спокойно да оцелеят.

  Гренландските акули са изключително дълголетни, като се знае за индивиди, преживели повече от 400 години. Значи те са преживели и двете световни войни и опитите с ядрени оръжия. Освен това акулите са съществували на Земята още преди дърветата и преди Сатурн да има пръстени, така че има голяма вероятност поне един от 500-те вида да оцелее и следващия погром.

  Пингвини

  Опитът да се включат по-големи животни в този списък е особено труден – много от тях са развили особено нишови адаптации и не биха оцелели в местообитание, променено от глобално бедствие. Мечка, която може да спи зимен сън, би имала нужда от много храна, за да оцелее, след като приключи със спането.

  Императорските пингвини обаче могат да оцелеят при някои от най-жестоките екстремни температури, които Антарктика може да им предложи, включително скорост на вятъра от 200 км/ч и температури от -50°C.

  Освен това те могат да изкарат няколко седмици без храна, като използват мастните си запаси. Те обитават едни от най-отдалечените райони на Земята и поради това биха могли да избегнат разпространението на зомбита или болести.


  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ