1.4 C
София
четвъртък, ноември 30, 2023
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Защо Крум си е направил чаша от главата на Никифор?

  Всички знаем кой е хан Крум, легендарният български владетел управлявал между 803-814 година. Идващ от панонските българи, успява да седне на престола на България и да постигне завидни успехи срещу тогавашния хегемон Източната римска империя (Византия).
  При битката на Върбишкия проход на 26.07.811 година българите разгромяват византийската войска и техният император Никифор загива.

  Но защо се смята, че българския хан прави чаша от главата на Никифор?

  Управление на хан Крум
  Един от малко известните успехи на хан Крум е свързан с неговата дейност срещу Аварския хаганат. Смята се, че той е роден там и се опитва да извоюва независимостта на българите, които са част от това обединение. След като не успява, се прехвърля на територията на Дунавска България и заема престола след хан Кардам.

  1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!
  Използвайки нападението на франките на Карл Велики върху аварите, Крум се възползва и откъсва голяма част от територията на хаганата – неговите източни територии. Управлението на хан Крум продължава да бъде много успешно и да реалиира сериозни резултати и във войните с Византия, докато не стигаме до ключивия момент  – похода на Никифор I Геник срещу България.

  Смъртта на Никифор I Геник
  През 811 година императорът успява да завладее без бой българската столица Плиска и, въпреки многократните предложения на Крум, не поисква да сключи примирие. Възползвайки се от обстоятелствата и мобилизирайки дори жените в българската държава, много по-малобройните българи успяват да направят засада на византийската войска във Върбишкият проход и да постигнат този чутовен успех, запомнен през вековете.

  Това е едва вторият случай на загинал византийски владетел в тяхната история, а интересното е, че дори престолонаследникът Ставракий, който успява да избяга първоначално, загива от раните си. След смъртта на Никифор се приема, че неговата глава е била обкована и превърната в чаша на български владетел. Какво ни казват историческите извори по темата?

  Защо главата на Никифор е станала чаша на хан Крум
  Подробна информация за действията на Крум дава Теофан Изповедник. Той обяснява в детайли и големи подробности битката при Върбишкия проход. Теофан описва, че главата на Никифор е била показвана навред сред българското население и накрая е била обкована като чаша. Разбира се, Теофан е монах и се опитва да представи в черни краси всички варвари, в числото на което попадат и българите.

  Вторият източник, който споменава за това събитие, е една Анонимна Ватиканска хроника, която се смята, че преписва разказ на участник в събитията. Там се споменава, че никой не знае как е загинал византийският император, но описва, че главата му е обкована в чаша. Смята се, че това е стара традиция на народите от нашата група, спорд която по този начин българският хан ще придобие силата на своя противник – т.нар оренда.

  Калоян – наследник на традицията на Крум

  Интересна история, която трудно може да бъде потвърдена, ни дава друг византийски хронист – Георги Акрополит. Всички знаем, че Калоян се е зовял Ромеоубиец като символ на отмъщение спрямо действията на Василий Българоубиец. При победата срещу латинците при Одрин през 1205 година, Калоян пленява техният владетел Балдуин и го задържа в Търново. След известно време Балдуин загива, но тъй като има спорове около причината, се пораждат различни хипотези.

  Византийският хронист Георги Акрополит описва, че Калоян си е направил чаша от главата на Балдуин. Това твърдение е отхвърлена още от известния ни български историк Васил Златарски, който се досеща, че историята е преписана от тази на Крум. Нейната достоверност не може да бъде потвърдена по никакъв начин.


  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ