21.8 C
София
понеделник, юли 8, 2024
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Война за наследството на Георги Парцалев

  Истинска война за творческото наследство на Парцалев избухна, след като стана ясно, че негов приятел, актьор, прави бизнес от спомените си за великия комик.
  Звезделин Минков обикаля страната с шоу програми, в които имитира Човека смях и паралелно с това от първо лице разказва истории за него, които издава и в книга. Срещу авторството и автентичността на тези спомени, които Минков вече планира да изнесе и в чужбина, скочи друг близък на великия сатирик.

  „Звезделин Минков иска да изкара някой кьорав лев от Парцалев. Той се изкарва един-единствен край него“, гневно коментира за „България Днес“ близкият приятел на Георги Парцалев и негов съсед от град Левски – художникът и моделиер Илиан Йорданов. Той не крие афекта си, защото смята, че комикът „си измислял“, разказвайки и пишейки за великия сатирик.
  Звезделин Минков
  Преди години около материалното наследство на легендата на комедията се завихри скандал. Сега обаче се надига вълна от яростни спорове кой има право да реди спомени за великия актьор и кой – не, както и да използва уроците от неговото творчество. Йорданов например е категоричен, че това не бива да е безплатно.

  Близкият приятел на Парцалев твърди, че емблемата на град Левски имал живи наследници, и ги призова да търсят правата си по съдебен път. „Парцалеви са голям род. Не знам защо Минков и неговите съавтори са си позволили това нещо и се хвърлят директно в Америка, като мислят, че там законите са по-леки. Напротив, законите за авторското право там са убийствени“, подчертава съгражданинът на Георги Парцалев.
  „Аз съм научен, че първо трябва да има етика и морал и хигиена в занаята. А въпросният човек е забравил изобщо за хигиената в занаята. Той гледа само парите“, негодува Илиан Йорданов. Той е сигурен, че „наследниците на Парцалев ще потърсят Звезделин Минков и ще го намерят“. „Най-неудобното е, че някои от роднините на Парцалев, които аз познавам, са много серт и той няма да мине само с приказки и поздравителни адреси за майка му и леля му“, предупреждава приятелят на Човека смях. Модният спец обаче е на мнение, че в неизбежния конфликт не бива да се намесват странични хора. „Нека първо нещата да си минат по каналния ред. Не сме нито разследващ орган, нито помирителна комисия“, убеден е Йорданов.

  Левон Манукян
  За пръв път той разкрива публично с какво точно го е обидил топимитаторът на Парцалев Звезделин Минков. „Аз съм му казвал: „Дай да правим нещо, да подредим нещата“. Но той, като чуе за пари, подскача като малко кученце и тръгва към тях. Негова работа. Благодарение на този си характер досега не е стигнал доникъде. Бесен съм! Който настъпи закона, изхвърча!“, припомня землякът на големия комедиант.

  „Не съм чувал за този човек“, каза пък за вестника актьорът Звезделин Минков. Освен че е автор на книга за Георги Парцалев, той ще участва в моноспектакъл за него, създаден от Юлия Манукян, майката на известния бургаски диригент Левон Манукян.

  „Аз имам авторски права. Автор съм на книгата „Малки спомени за великия Парцалев“ и до ден-днешен получавам пари от аудиоварианта й. Продал съм 1600 бройки от една издателска къща и изобщо – да си гледа работата!“, поряза обвиненията на моделиера имитаторът на култовия комик.

  „Даже имаме договор и с човека, нарисувал портрета на Парцалев за афиша. Платен му е много добър хонорар“, заяви Минков.

  Актьорът също не скри гнева си от „необоснованите“ според него твърдения на Илиан Йорданов.

  „Какво иска този човек? За какво да плащам авторски права? За това, че разказвам как съм се запознал с Парцалев и как съм бил 10 години приятел с него, как съм ходил над 30 пъти в техния апартамент и как е плащал наем 300 лева, а тогава майка ми получаваше заплата като учителка 120 лева, а баща ми, също като учител, 160… В това няма нищо обидно за Георги Парцалев!“, категоричен е по-младият колега на Човека смях.

  „Откъде обаче този човек е научил за моноспектакъла ми „Ваш Георги Парцалев“?, това го знае само кметицата на град Левски. И не само в Америка ще ходим. Отиваме и в Кипър, и навсякъде по света ще обиколим, където живеят българи. Това си е наша работа. В самия град Левски ще играем моноспектакъла на 15 октомври. Имаме запазена зала“, разказа Звезделин Минков.

  „Абсурдно е да се искат авторски права за това, че си говорим за личността на Парцалев! Ако някой иска да направи спектакъл по моята книга, всъщност трябва да плати авторски права на мен, защото това са мои спомени, които аз съм издал. В тях разказвам за Парцалев, без да съм измислил нищо! Книгата беше представена и в град Левски. Защо тогава този човек не дойде да ми говори за авторски права?“, пита риторично актьорът.

  Той довери, че на премиерата в родния град на Парцалев е дошла негова братовчедка, която се държала много възпитано и настояла да си плати екземпляр от книгата. „Вие сте братовчедка на Парцалев, аз ще ви я подаря!“, предложил й Минков. „Не, благодаря, аз уважавам вашия труд!“, отклонила предложението родственицата на Човека смях.

  „В крайна сметка нека този човек заведе дело срещу мен и да си плати! Но искът му трябва да е насочен срещу режисьора Левон Манукян и сценаристката – неговата майка Юлия Манукян. Аз съм под тяхна шапка, те ми плащат“, обясни Минков./show.24-chasa.eu

  Блиц
  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ