12.3 C
София
петък, май 17, 2024
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Урок по история: Това е най-успешният цар след Иван Асен II ?

  Нашите познания по българска история са изпъстрени с успешни владетели от Първата и Втората Българска държава, но много от нас спират с научаването на нашата история до управлението на Иван Асен II.
  След него имаме поредица от неуспешни владетели, които водят със себи до загубата на държавност. Но сред тях се откроява едно име – Теодор Светослав, който успява да възвърне позагубения блясък на Българската държава. Днес ще научим повече за този не много познат владетел, пише Poznanieto.

  bg.

  Кой е Теодор Светослав
  Теодор Светослав управлява цели 21 години – от 1300 до 1321 година. Тук ви представихме негово идване на власт и хитростта, която използва, за да свали татарина Чака:

  След като застава начело на България, Византия веднага се опитва да върне контрола върху страната ни. Изпращат последователно 2 похода на роднини на бивши бълграски царе, с които Светослав се справя, а даже при вторият от тях успява да размени част от пленниците си за баща си Георги Тертер.
  През 1304 година Светослав вече се чувства достатъчно уверен, за да започне той нападение срещу Византия. Присъединява към България много градове от Източна Стара Планина и важни черноморски крепости като Месемврия, Анхиало и Русокастро. Срещу този поход Византия изпраща своята армия, която е разгромена в битката при река Скафида.

  Интересното в тази битка е , че Теодор Светослав използва за пореден път известната тактика за привидно отстъплени като по този начин преследващите го византийци се струпват върху моста над реката.
  Този мост е предварително отслабен и това води до неговото разрушаване и победата на българите. Тези завоевания не са по вкуса на тогавашния византийски император, който се опитва по всякакъв начин да ги спре. Така се стига до ситуацията през 1306 година, когато Теодор Светослав прави нещо неочаквано, което решава спорът в негова ползва

  Хитростта на Теодор Светослав

  Теодор Светослав прави нещо уникално – той изпраща зърно на гладуващия град Константинопол в края на 1306 година, като по този начин настройва населенито на града срещу императора, който бави мирния договор между двете страни. Този ход на българския цар е неочакван и принуждава императорът да признае българските завоевания през 1304 година.
  Договорът е скренен с брак между Теодор Светослав и дъщерята на императора.

  Дипломацията на Теодор Светослав

  Нещо, което трябва да се отчете като най-голям успех на Теодор Светослав е , че той успява да постигне набелязаните цели без военни действия, а чрез дипломация. Нещо, което не се отдава и на най-добрите ни владетели. Показетел за това са стоплянето на отношенията със Сръбското кралство, признаването на титлата деспот на Видинското царство на Шишман I. Изгражда силни търговски връзки с Венеция – една от доминиращите сили в Европа в този период.

  Още едно доказателство в подкрепа на това твърдение е , че дори Теодор Светослав се намесва в междуособиците за престола в Константинопол – спорът е между Андроник II Палеолог и внукът му. Българският цар предлага подкрепа за внукът, но той я отказва тъй като смята , че може да попадне в плен на този български отряд.

  Това, че Теодор Светослав обръща пирамидада – той самият се меси във вътрешната политика на Византия за разлика от неговите предшественици при които Византия играе огромна роля в техните решения. Българският цар умира от естествена смърт през 1321 година.

  Теодор Светослав е един от малко известните , но много успешни български владетели. След поредица от малолетни или направо казано слаби владетели, Теодор Светослав се откроява със своята хитрост – начинът, по който се справят с татарина Чака и взема българскитя престол, успешната му политика спрямо Византия и подобряне на отношенията със засилващото своята роля в региона Сръбско кралство са все огромни плюсове за неговото управление. По този начин той дава една основа на владетелите след него, която за съжаление още от следващите владетели е почти напълно разрушена.


  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ