30.8 C
София
вторник, юни 11, 2024
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Товарен кораб увисна над океана в Гърция СНИМКА

  В Гърция е забелязан кораб, който сякаш се носи над океана, пише glasnews.bg.
  Товарният кораб, известен като „Ахилеас“, е бил забелязан да „виси“ над морето, докато е пътувал между Кими и Скайрос. Невероятната гледка е част от оптична илюзия, наречена „Фата Моргана“, която може да заблуди човешкото око.

  Фотографът Калоянис Епам е заснел момента, който е бил забелязан и в други райони на Гърция.
  Феноменът се появява при по-спокойно време и води до появата на слой по-топъл въздух над по-студения плътен въздух, което води до изкривяване на изображението.
  Миражът може да се появи и в други райони, отдалечени от океана, включително в планини, които изглеждат така, сякаш се носят във въздуха.

  SkyBrary обяснява, че терминът „Фата Моргана“ произхожда от артурианската магьосница Моргана ле Фей.
  Те пишат: „Фата Моргана е сложна форма на мираж, който се вижда в тясна ивица точно над хоризонта.

  „Това е италиански термин, наречен на името на артурианската магьосница Моргана ле Фей, от вярването, че тези миражи, често наблюдавани в Месинския проток, са приказни замъци във въздуха или фалшива земя, създадени от нейната магия, за да примамват моряците към смъртта им.“

  Илюзията е била наблюдавана няколко пъти в миналото.
  Преди няколко години посетителката на плажа Моника Шафнър се разхождала по пясъка в Маунт Маунгануи в Нова Зеландия и поглеждала към прибоя, когато видяла в далечината „плаваща“ лодка.

  Публикувайки видеото в социалните мрежи, Моника казва: „Заснех този оптичен феномен, при който една лодка изглеждаше така, сякаш се носи във въздуха.“

  Междувременно на снимка, направена във Фалмут, Корнуол, през 2021 г., също се вижда кораб, който се носи над водата.

  Метеорологът на BBC Дейвид Брейн вече обясни научните аспекти на проблема.

  Той каза: „Превъзходните миражи се появяват поради метеорологичната ситуация, известна като температурна инверсия, при която студен въздух се намира близо до морето, а над него има по-топъл въздух.

  „Тъй като студеният въздух е по-плътен от топлия, той огъва светлината към очите на човек, който стои на земята или на брега, променяйки начина, по който изглежда отдалечен обект.

  „Превъзходните миражи могат да създадат няколко различни вида изображения – тук далечен кораб изглежда, че плава високо над действителното си положение, но понякога може да се види обект под хоризонта.“


  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ