19.8 C
София
понеделник, юни 10, 2024
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Слънцето изригна мощно, до часове ни удря нещо страшно

  Активното слънчево петно ​​AR3664 произведе най-силното си изригване досега – изригване от клас  X. Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА регистрира екстремната ултравиолетова светкавица.
  Към 02:35UTC на 14 май астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали силно изригване на Слънцето с голяма интензивност – Х1.7 (R3) в рентгеновия диапазон от слънчевото петно AR3664, с късовълново радиозатъмнение над Тихия океан и Азия, пише meteobalkans.

  com.
  Според астрономи AR3664 на 15-ти май ще премине през област на слънцето, свързано с магнитното поле на Земята, чрез спиралата на Паркър. Изхвърлената плазма и електрони се въртят спираловидно към Земята. Днес дори бяхме наблюдавали и изригвания.

  Очаква се потокът от заредени частици да се слеят и да образуват нова силна геомагнитна буря. 
  Спиралата на Паркър е сложна структура от магнитни полета, която се намира в слънчевата корона, високо над повърхността на Слънцето. Тя е илюстриран пример за соларна активност и е свързана с появата на слънчеви факели и коронални маси изхвърляния.

  Спиралата на Паркър е наречена така в чест на американския астрофизик Еън Паркър, който първи предложи концепцията за съществуването на това явление през 1958 г.
  Как се образува силната геомагнитна буря, която връхлетя Земята на 10 – 11 май?

  Πoнe пeт изxвъpляния нa АR3664 бяха нacoчeни ĸъм Зeмятa. Тpи oт тяx  ce комбинираха, зa дa oбpaзyвaт „aнибaлнo изxвъpлянe нa ĸopoнaлнa мaca“, пpи ĸoeтo пo-ĸъcният „oблaĸ“ ce движи пo-бъpзo oт изпycнaтитe пo-paнo. Taĸa тoй ги нacтигa, cливa ce c тяx и oтпpищвa „цyнaми“ oт плaзмa въpxy плaнeтитe, ĸoитo ce oĸaзвaт нa нeгoвия път.
  Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?

  Meteo Balkans направи проверка и установи, че основният му поток е насочен към Земята, което ще предизвика магнитна буря на 04-05 май 2024 г. За сега прогнозите са за слаба по-сила геомагнитна буря, но астрономите предупреждават, че е възможно да се усили до G3 клас.

  Към този момент се извършват допълни изчисления! 

  (Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X обозначават най-мощните изригвания.)

  Астрономите предупреждават, че въпросното изригване, ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по съвета.

  Нека да припомним, че магнитните  бури са разделени на пет категории – G1 „слаб“, G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“.

  Какво може да ни причини магнитната буря?

  Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

  Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

  Какво представлява геомагнитната буря? 

  Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. в секунда.

  Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

  Как да се предпазим?

  При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

  Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.


  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ