2.8 C
София
събота, март 25, 2023
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Разбивам яйцата директно в тавата с млякото и у дома ядем най-вкусния крем-карамел! Хем не цапам, хем е разкошен:  Крем-карамелът е десерт, познат на всички от незапомнени времена. У дома обаче го приготвяме така, както баба го правеше навремето – директно в тавата, в която ще се пече, се чукват яйцата и се добавят останалите продукти.
  За този десерт не ви трябва миксер, всъщност миксерът не е препоръчителен, тъй като ще наруши необходимата структура на сместа. Приготвя се само от три съставки: яйца, захар и мляко, като който желае може да добави и допълнително карамел (но ние го предпочитаме така, да не е особено сладък).

  Обикновено на литър мляко се слагат 8 или 10 яйца, в зависимост от големината им, като захарта се измерва със супени лъжици и се слагат толкова лъжици захар, колкото яйца ще сложите.
  Преди да стане “модерен” крем карамелът, моята баба му викаше ” Млечник ” или ” Каймачина “, както и до днес е известен десертът в македонския край.

  Ето какво ви е необходимо за приготвянето му:
  Млечник/Каймачина/Крем карамел

  Необходими Продукти:

  • 8 яйца
  • 8 супени лъжици захар
  • 1 литър прясно мляко
  • 3 пакетчета ванилова захар (по желание)

  Начин на Приготвяне: 

  Яйцата се счупват директно в тавата (не се маже с олио или поръсва с брашно), добавят се захарта и ванилията, след което се разбива всичко с тел.


  След това добавете млякото и разбъркайте, за да се изглади сместа.

  Сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса и намалете на 180 градуса, след което печете от половин до един час, зависи от фурната. За да не загори отгоре, можете да регулирате печенето по следния начин:
  Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете. Най-важното – Млечникът не трябва да завира!

  Проверявайте от време на време с пръст, като докосвате повърхността, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да изстине до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка.

  Рецепта на читателката ни Мими


  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ