9.2 C
София
четвъртък, май 16, 2024
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  НАСА каза “сбогом“: „Инджинюъти“ изпрати последно съобщение до Земята

  Хеликоптерът на НАСА „Инджинюъти“ изпрати последното си съобщение до Земята, съобщи АФП. Отсега нататък апаратът ще служи като фиксирано устройство за съхранение на данни. 
  През 2021 г. „Инджинюъти“ стана първият моторизиран космически апарат, осъществил полет над друга планета.

  Той можеше да лети във въздуха на Марс, където плътността на атмосферата се равнява на едва 1 процент от тази на Земата. 

  Хеликоптерът е с тегло едва 1,8 килограма и прилича повече на голям дрон. „Инджинюъти“ е изминал общо около 17 км и се е издигал на височина до 24 м. Общото време на полети се равнява на над 2 часа. 
  Хеликоптерът пристигна на Марс през февруари 2021 г. заедно с марсохода „Пърсивиърънс“. Задачата на „Инджинюъти“ беше да подпомага марсохода в търсенето на евентуални следи от древни микроби. 

  Екипът на НАСА се сбогува с хеликоптера с публикация в социалната мрежа Екс. 
  Екипът на „Инджинюъти“ получи последното съобщение от хеликоптера, който сега ще служи като банка с данни, съхранявайки информация в помощ на бъдещите изследователи на Червената планета, се казва още в публикацията. 

  Издръжливостта на апарата се оказа забележителна предвид факта, че той трябваше да издържи ледените марсиански нощи и да разчита на соларните си панели, които се зареждаха през деня. По план „Инджинюъти“ трябваше да излети само пет пъти, но заради много доброто му представяне мисията беше удължена до януари 2024 г. Хеликоптерът има общо 72 полета.
  НАСА обяви, че търси начин да транспортира на Земята скалните проби, взети от „Пърсивиърънс“, възможно най-бързо и евтино. 


  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ