16.8 C
София
сряда, май 31, 2023
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Интересно космическо събитие идва до броени дни

  Юпитер, Меркурий, Венера, Уран и Марс ще се подредят в дъгова формация в нощите от 25 до 30 март заедно с Луната, предаде „Сайънс Алерт“.
  Юпитер обаче може да потъне в залеза и да се изгуби в слънчевата светлина след 28-и, така че се стремете да видите това сравнително рядко космическо събитие дотогава, съобщава БГНЕС.

  Ако искате да забележите всичките пет планети в една нощ, времето, тъмното небе и ясният хоризонт са от ключово значение.
  Как да се подготвите за парада на планетите

  Вероятно можете да видите някои от тези планети от града.
  Венера ще бъде най-лесна за забелязване с невъоръжено око, защото тя е третият най-ярък обект на небето след Слънцето и Луната.

  Някои от другите планети обаче, като Уран и Меркурий, може да се видят по-трудно. Дайте си най-добри шансове, като се отдалечите от светлините на града, на място с тъмно небе, преди залез-слънце. Не забравяйте да проверите времето и да планирате безоблачна вечер.

  Разположете се на място с ясна, безпрепятствена гледка към западния хоризонт – без планини или сгради, които да блокират залеза! Ще трябва да погледнете ниско над хоризонта, за да забележите Юпитер и Меркурий.
  Въпреки че повечето от планетите трябва да се виждат с просто око, вероятно ще ви е необходим бинокъл или дори телескоп, за да видите Уран и да се насладите на цялата процесия от пет планети.

  Лесен начин за разпознаване на планетите е да изтеглите астрономическо приложение като Sky Tonight или SkySafari, което ще ви покаже къде точно се намира всяка планета на нощното небе.

  Къде да гледаме и какво да очакваме в часовете след залез-слънце
  Малко след като Слънцето се спусне под хоризонта, погледнете на запад. Ниско в небето, където Слънцето току-що е залязло, Юпитер и Меркурий ще се появят един до друг.

  Намаляващата слънчева светлина може да ги направи трудно забележими с невъоръжено око. Затова, ако отначало не можете да ги забележите, опитайте с бинокъл. Само се уверете, че Слънцето е под хоризонта, за да не навредите на очите си, като го гледате през бинокъл.

  Двойката ще се вижда само по-малко от час след залеза на Слънцето. След това те ще потънат под хоризонта и няма да можете да ги видите.

  Сега е време да се полюбувате на Венера – най-яркия звездоподобен обект на нощното небе, разположен над Юпитер – и да потърсите Уран с бинокъла си.

  Уран ще се намира над и вляво от Венера, съвсем близо до нея. Ще можете да видите най-слабо изразената планета, след като цялата слънчева светлина изчезне от небето, отнасяйки със себе си Юпитер и Меркурий. Ще имате на разположение един-два часа, за да я потърсите, преди и този дует да залезе под хоризонта.


  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ