32.8 C
София
четвъртък, юли 11, 2024
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Google и Facebook още в ранни зори напомниха нещо важно на българите СНИМКИ

  Най-голямата търсачка Google почете евроизборите като пусна Doodle. Това е лого, специално посветено на вота в Европейския съюз. Самата картинка представлява думата Google, а пред нея е урна със знамето на европейския съюз и пусната бюлетина в нея.
  Социалната мрежа Facebook пък напомня на потребителите си в България, че днес в страната се провеждат парламентарни избори.
  Всеки човек, който е от страната получава специално съобщение, а при отваряне на линка, се извежда важна информация за вота.

  Припомняме, че днес в България се провеждат избори 2 в 1, на които българите определят следващите си представители в Народното събрание и 17-членната делегация за Европейския парламент.
  Общо 6518 души са кандидатите за евродепутати и депутати на изборите у нас, а от тях 332 души са кандидати и в двата вота.

  Издигнатите за евродепутати са общо 418. От тях 131 са жени, а мъже – 287.
  Кандидатите за народни представители са общо 6100, а от тях 1506 са в листите на два избирателни района. Жените, които са предложени за български депутати, са 1826, а мъжете са в пъти повече – 4274.

  Според окончателните избирателни списъци в изборите за членове на Европейския парламент ще имат право да гласуват 6 138 050 избиратели, а за Народно събрание – 6 593 275 избиратели.

  Причината за разминаването е, че за евроизборите се изисква уседналост. За да може един български гражданин да гласува, трябва да е живял през последните три месеца в България или в друга държава членка на Европейския съюз и да има адресна регистрация към 9 март.

  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ