19.8 C
София
сряда, юни 12, 2024
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Ето колко често и защо трябва да сменяте спалното бельо

  Докато някои сменят чаршафите си на всеки три дни, други го правят не повече от седмично, а има такива, които дори веднъж месечно. Но има ли правило за това колко често трябва да се сменя спалното бельо? 
  Е, оказа се, че има! Поне така твърдят лекарите!

  „Дори не знаете колко важно за здравето ние това между какви чаршафи спим! Да, звучи налудничаво и дори нереално, но е точно така“, казват медиците.
  Здравето ни е изложено на риск заради чаршафите, в които спим

  Интересно е обаче, че тук те влизат в противоречие с производителите на чаршафи и калъфки.
  Дерматолозите и други експерти препоръчват смяна на спалното бельо минимум веднъж на всеки 10 дни. В същото време производителите на чаршафи и калъфки за възглавници казват, че спалното бельо трябва да се пере рядко – в противен случай тъканта бързо ще се износи и ще загуби първоначалния си вид.

  Лекарите дават следните аргументи в полза на честата смяна на спалното бельо:
  • за една седмица върху чаршафите, завивките и калъфките за възглавници се натрупва огромно количество мъртви клетки, които могат да привлекат дървеници;
  • мастните жлези отделят секрет, който се утаява върху бельото;
  • човешкото тяло може да произведе до един литър пот на нощ;

  домашен прах и мръсотия редовно се утаяват върху спалното бельо, което се отразява негативно на кожата и може да причини астма.

  В същото време, ако не сте склонни към изпотяване и не сте чувствителни към прах, можете да сменяте спалното бельо на всеки две седмици. В противен случай подмяната трябва да се извършва поне веднъж седмично.

  Ето колко често трябва да сменяте пижамата и чаршафите, за да сте здрави!
  Освен това трябва да се вземе предвид сезонът. През лятото заради жегата и отворените прозорци по леглото се натрупва много повече прах отколкото през зимата. Поради тази причина през топлия сезон завивките трябва да се сменят по-често.

  За да издържат тъканите по-дълго време, то изберете висококачествени спални комплекти, които могат да се перат на високи температури. За да унищожите всички бактерии, температурата по време на пране трябва да бъде поне 60 градуса.

  Помислете, преди да закупите комплект от коприна – бельото, изработено от такъв материал, може да се пере само при ниски температури. / show.24-chasa.eu

  Харесайте show.24-chasa.eu и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

  Блиц
  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ