27.8 C
София
събота, юли 6, 2024
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Етиен Леви след бомбата, че е бил агент „Панайотов”: Искаха да ме вербуват за агент на ДС! Отказах!

  Искаха да ме вербуват за агент на Държавна сигурност! Отказах! Заявих, че няма как да бъда доносник, тъй като обичам хората и човешкия род и не мога да злословя срещу тях. Това просто не е в природата ми!” Това заяви емоционално известният певец и музикален педагог проф. Етиен Леви пред „Уикенд” часове, след като Комисията по досиетата оповести, че той е бил агент на Шесто управление на ДС под псевдоним „Панайотов”.
  Певецът и преподавател в НБУ бе проверен във връзка с участието си в изборите, което е задължително според изборния закон. Етиен Леви е кандидат и за евродепутат, и за народен представител от партия „Величие“, свързана с бившия служител на Националната служба за охрана полк. Николай Марков и с основателя на Историческия парк. Етиен Леви е водач на листата на партията в 24-ти столичен избирателен район, а също така е четвърти в евролистата на „Величие“.
  Информацията, че създателят на известната група „Трик” е бил агент на политическата полиция по времето на социализма преди повече от 35 години бе като гръм от ясно небе за мнозина негови колеги, приятели, почитатели. Малцина вярват, че Леви е бил доносник. „Ако това беше вярно, неговото име щеше да лъсне много отдавна. Освен това той е бил член на обществени съвети и преподавател във ВУЗ-ове и по тази линия също би трябвало да е бил проверяван от Комисията по досиетата”, коментира негов колега.
  Остава загадка откъде сега излезе, че певецът е вербуван от Софийско градско управление на МВР-ДС по линия на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия. Според Комисията по досиетата Етиен Леви е регистриран като агент на ДС една година преди политическите промени у нас – през декември 1988 г. Снет е от действащия оперативен отчет през 1990 г. В архивите на ДС за него са открити регистрационна бланка, документи от ръководил го щатен служител, съдържащи се в лично дело ІА-33330; регистрационен дневник и картони, гласи официалната информация от Комисията по досиетата. Оттам обаче не показаха никакви документи, че Леви се е съгласил да сътрудничи на ДС или пък подписани от него листове със съгласие или пък рапорти.
  Според разпространената кратка информация, звездата от популярната през 80-те години „вокално-инструментална група „Трик” Етиен Леви е бил вербуван от старши лейтенант Цветан Тодоров Войкински и капитан Р. Николов на 5 декември 1988 г., а е регистриран като агент седмица по-късно – на 12 декември 1988 г
  Пред „Уикенд” Етиен Леви категорично отрече някога да е бил агент на ДС, да е донасял за когото и да било и определи излизането на тази информация в този момент като удар и опит за дискредитация във връзка с участието му в изборите. „Нека Комисията по досиетата покаже поне един документ, подписан от мен, че съм дал съгласие да бъда агент на ДС. Такъв документ няма и няма и да има. Защото нищо не съм подписвал. Ако някой изфабрикува такъв документ, ще поискам графологична експертиза и ще докажа, че се касае за фалшификат”, зарече се вокалният педагог на шоуто „Като две капки вода”.
  „Аз съм на 67 години и всички мои приятели и познати знаят, че никога през живота си не съм лъгал. Не лъжа и сега и ви казвам истината – никога не съм бил агент на ДС, никога не съм доносничел. Не ред, буква не съм написал срещу някого, дума не съм казал! Смешници се опитват да ме очернят”, гневи се Етиен Леви.
  „Аз не съм певецът Панайот Панайотов! Какъв е този псевдоним, който са ми сложили в ДС?”, недоумява изпълнителят от еврейски произход. Той не съжалява, че сега за пръв път влиза в политиката. „Никога не съм бил партиен член, никога не съм бил свързан с БКП, СДС, ГЕРБ. Сега реших да приема поканата на полк. Николай Марков да се присъединя към партия „Величие”, защото споделям нейните идеи да се възвърне самочувствието на българския народ”, твърди именитият музикант. И добавя, че от партията го подкрепили.
  Той обаче признава, че опит за вербовката му действително е имал. Разказа, че в края на 1988 г., когато все още България живееше в епохата на комунизма, с него се свързал мъж, който дал да се разбере, че е от ДС. Но не се представил, а просто му заявил, че тайните служби имат нужда от Етиен Леви. Разбираем е интересът на ДС към музиканта, който е от еврейски произход, който е пътувал в чужбина, представлявайки България на музикални конкурси и чиито роднини живеят в Израел и в Западна Германия. Любопитното обаче е, че ДС пробва да го вербува не когато бъдещият певец е бил в казармата и е следвал, а чак в края на 80-те, когато е 30-годишен.
  През 1988 г. заявих на въпросния таен сътрудник на ДС, че от всяко дърво свирка не става! От мен агент на ДС просто не става. Отклоних поканата да пиша доноси и срещата приключи набързо”, кълне се дългокосият беловлас музикант, когото водещите на „Като две капки вода” сравняват с Моисей. Той обаче е огорчен, че сега някои злорадстват по негов адрес и казват: „И тоя чифут ли се оказа от ДС” – подобни злостни коментари срещнал в социалните мрежи.
  Етиен Леви сподели, че го боли за „смешниците”, които сега се опитват да му изфабрикуват досие. Самият той преди години, след идването на демокрацията, е правил проверка в МВР дали срещу него са писани доноси и дали има досие, тъй като бил убеден, че е бил „клепан” от ченета и са му водели разработка.
  „Отидох в сградата на МВР на ул. „6 септември” и поисках да проверя дали ДС ме е следяла. Дадоха ми някакъв входящ номер и казаха да дойда след около 2 месеца. Така и направих. Ровеха в някакви списъци, провериха и ми казаха, че нямам досие с мотива, че „явно не съм представлявал интерес за ДС.” Очевидно обаче не е било точно така и е бил направен опит да бъде вербуван.
  Ако бях доносник, щях да съм срам за българския и за еврейски си род, а за щастие, аз няма от какво да се срамувам”, казва ексцентричният изпълнител на „Шесто чувство”. Той сподели, че много пъти е имал възможност да емигрира в Израел или пък в Западна Европа и по времето на комунизма, и през демокрацията, но не го е направил, защото обича родината си България и никога не би я предал. „Хората ме обичат, виждат, че и аз ги обичам и ми е болно, че сега някой реши да дискредитира неопетненото ми име. На тези години да водим такива разговори, вместо за изкуство”, казва Етиен Леви.
  Според хора, които са наясно със системата на работа на Държавна сигурност, много често определени „вербовчици”, особено след 1985 г., дописват по свое усмотрение имена на „агенти”, които изобщо не са дали съгласие да стават такива. „На тях им се искаха бройки, за да докажат, че работят и те започнаха да дописват произволно имена. Така много хора години по-късно научиха, че са били агенти на ДС, без реално да са имали каквото и да е било взаимодействие с тайната комунистическа полиция. Често ги викат на среща, питат ги дали искат да помагат и какъвто и да е отговора, дописват в протокола, че вербовката е осъществена успешно. Възможно е и случая на Етиен Леви да е бил такъв”, коментира пред „Уикенд” човек от системата на някогашната Държавна сигурност.

  Прегледана: 46

  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ