13.5 C
София
събота, април 13, 2024
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  “Боинг“ се сбогува с легендарен самолет

  От компанията „Боинг“ (Boeing) ще се сбогуват днес официално с легендарния си самолет модел 747, повече от 50 години след първия му полет. Следобед от производство ще излезе последната машина, която е поръчана за товарни превози, предава АФП .
  Настоящи и бивши служители ще се съберат на церемония в завода на компанията в град Евърет, щата Вашингтон. Очаква се съществуващите 747 да продължат да са в експлоатация още десетилетия, но с днешната церемония се затваря една глава в гражданската авиация.

  За изминалите десетилетия са построени 1574 бройки.
  Според авиационни експерти, цитирани от агенцията, размерът на самолета, обхватът на полета и ефективността на машината са направили възможно средната класа да пътува извън Европа или Съединените щати на достъпна цена, дори и когато цените на горивата са били трудно поносими.

  CNBC обаче съобщи, че Boeing планира да подготви друга производствена линия за самолета си 737 MAX през втората половина на 2024 г.
  Споменава се, че главният изпълнителен директор на Boeing Commercial Airplanes Стан Дийл вероятно е изпратил съобщение до служителите на компанията, че нейното съоръжение в Евърет ще добави нова производствена линия като част от „значително“ начинание, посочва още бизнес телевизията.

  В края на миналата седмица американският производител на самолети заяви, че възнамерява да наеме 10 000 нови служители през 2023 г. в производствения и инженерния сектор.

  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ