1.4 C
София
четвъртък, ноември 30, 2023
ОЩЕ

  ПРОЧЕТИ

  Сензация! Откриха изумителни съкровища в потопен храм на най-могъщия египетски бог

  Екип от подводни археолози, ръководен от френския морски археолог Франк Годдио, е направил нови открития на мястото на храм на бог Амон в древния пристанищен град Тонис-Хераклеон в залива Абукир, съобщиха от института.
  Екипът проучи южния канал на града, където огромни каменни блокове от древния храм са се срутили „по време на катаклизъм, датиран към средата на II в. пр.н.е.“, съобщиха от института.

  1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.
  com

  Храмът на бог Амон е бил мястото, където фараоните са идвали, „за да получат титлите на властта си като универсални царе от върховния бог на древноегипетския пантеон“, казват от института.
  „Открити са скъпоценни предмети, принадлежащи към съкровищницата на храма, като сребърни ритуални инструменти, златни бижута и крехки алабастрови съдове за парфюми“, заяви IEASM. „Те свидетелстват за богатството на това светилище и за благоденствието на някогашните жители на пристанищния град“.
  „Изключително вълнуващо е да открием такива деликатни предмети, които са оцелели непокътнати въпреки мащабите на катаклизма“, казва археологът Годдио, който е президент на IEASM и ръководител на разкопките.

  (Снимки: Franck Goddio/Hilti Foundation)
  Откритията станаха възможни благодарение на разработването и използването на нови технологии за геофизично проучване, които могат да откриват кухини и предмети, „погребани под пластове глина с дебелина няколко метра“, заявиха от института.


  Филми онлайн без реклами

  ПОСЛЕДНО

  НЕ ПРОПУСКАЙ